Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29) kapsamında gerçekleştirilen Şehirlerde Ulaşım ve Altyapı Üst Düzey Toplantısı’nda konuştu. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin sürdürülebilir şehir içi ulaşım projelerini tanıtırken, aynı zamanda Filistin halkının ulaşıma erişim hakkından mahrum bırakılmasına dikkat çekti.
“Yeşil ve Erişilebilir Ulaşım İçin Çalışıyoruz”
Toplantıda yaptığı açıklamada Bakan Uraloğlu, “Son yıllarda şehir içi ulaşımın daha yeşil, daha verimli ve daha erişilebilir hale gelmesi için uyguladığımız projeler, sadece çevreye duyarlı çözümler üretmekle kalmayıp aynı zamanda şehir yaşam kalitesini artırmaya da katkı sağlamaktadır. Bu projeler, ulaşım altyapımızı dönüştürürken, karbon emisyonlarını azaltma ve halk sağlığını iyileştirme amacına yöneliktir” ifadelerini kullandı.
Elektrikli Araçlarda Türkiye’nin Dönüşümü
Türkiye’nin elektrikli araç yatırımları ve yerli üretim projelerine de değinen Uraloğlu, elektrikli otobüs filolarının büyüdüğünü belirtti. Yerli elektrikli otomobil TOGG’un üretimiyle sektörde köklü bir dönüşüm başlatıldığını ifade eden Uraloğlu, “Şehirlerimizdeki elektrikli otobüs filoları hızla büyümekte, Bakanlığımız bu konuda gerekli desteği vermekte ve halkın ulaşım alışkanlıklarında köklü değişiklikler oluşturmaktadır” dedi.
Çevreci Alternatifler ve Bisiklet Kampüsleri
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşımda sıfır emisyon hedefine yönelik projelerinden de bahsetti. Bisiklet yolları ve paylaşım sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla çevre dostu alternatiflerin güçlendiğini belirten Uraloğlu, “Büyük şehirlerde bisiklet paylaşım sistemlerinin yaygınlaştırılması, bireysel ulaşımda daha yeşil seçenekler sunmakta ve halkı çevre dostu taşıma modlarını kullanmaya teşvik etmektedir” dedi. Ayrıca bazı illerde elektrikli bisiklet projelerine destek verdiklerini ve bisiklet kampüslerinin kurulmasına öncülük ettiklerini vurguladı.
Metro ve Hafif Raylı Sistemler
Kent içi ulaşımın geleceğine yönelik planlardan bahseden Uraloğlu, sürdürülebilir kentsel ulaşım planları kapsamında metro ve hafif raylı sistem projelerinin hayata geçirildiğini belirtti. Bakan, “Bu süreçte, her şehir için özel kentsel hareketlilik planlarının tek elden koordine edilmesi, emisyon azaltımında ve hareketliliğin doğru planlanmasında önemli katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
Filistin’e Soykırım Vurgusu
Konuşmasının bir bölümünü Filistin halkına ayıran Bakan Uraloğlu, Filistin’de ulaşım hakkının sistematik olarak ihlal edildiğini belirtti. “Filistin halkının her türlü ulaşım hakkından mahrum olarak tecrit, zulüm ve soykırıma tabi tutulması kabul edilemez” diyen Uraloğlu, uluslararası kamuoyunun bu konuda harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.
Konuşmasının sonunda Bakan Uraloğlu şu ifadelere yer verdi:
“Yeşil Kent Ulaşımı hakkında iş birliği imkanlarını ele alırken bir taraftan da Gazze’de Filistin halkının her türlü ulaşım hakkından mahrum olarak tecrit, zulüm ve soykırıma tabi tutulması asla kabul edilemez. Uluslararası toplumun iş birliği ile bu saldırıların bir an önce bitirilmesini temenni ediyorum.”