Mersin Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Kültür Sanat tarafından hayata geçirilen “Değişim İçin Birlikte” projesine paydaş olarak destek vererek tarım alanlarında yaşayan ailelerin çocuklarına yönelik eğitici ve sanatsal atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Projenin temel hedefi, tüm çocukların nitelikli eğitim hakkına sahip olduğunu vurgulamak ve bu konuda farkındalık yaratmak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Uyum Merkezi’nin desteğiyle, Günyurdu Mahallesi’nde yaşayan çocuklardan oluşan bir grup belirlendi. Çocuklarla gerçekleştirilen atölyelerde yaratıcı drama, masal yaratımı ve mini figürlerle sanatsal ifade çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarla çocuklar hem yaratıcılıklarını ortaya koydu hem de eğitim ve kültür hakkı gibi önemli konuları sanat aracılığıyla gündeme getirdi.
Atölye çalışmalarının ilk günü, Günyurdu-Atgirmez mevkiinde yer alan Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde düzenlendi. Çocuklar bu etkinlikte kendi hikayelerini anlatarak heykeller ve korkuluklar tasarladı. İkinci gün ise Büyükşehir Belediyesi’nin Adnan Menderes Bulvarı’ndaki Etkinlik ve Sanat Merkezi’ne götürülen çocuklar, burada kendi tasarladıkları korkuluk figürlerini hayata geçirdi.
“Hedefimiz; Tüm Çocukların Nitelikli Eğitime Erişimini Sağlamak”
Sosyal Hizmetler Dairesi’nde görev yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Yusuf Yazgı, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, yerel yönetimler, sivil toplum ve kültür sanat aktörlerinin iş birliği içinde çalıştığını vurguladı. Yazgı, “Tarsus’un Günyurdu Mahallesi’nde yaşayan çocuklarımızın gündem etmek istedikleri konularda yaratıcı drama, masal yaratımı ve mini figürlerle sanatsal ifade atölyeleri gerçekleştirdik. Projede hedefimiz; tüm çocukların nitelikli eğitime, kültürel ve sanatsal faaliyetlere erişimini sağlamak” dedi.
Çocukların Köy Rotaları Çizildi
Kültürhane çalışanlarından Ciran Ay ise projedeki iş birliği sürecine dair bilgi verdi. Ay, “Büyükşehir Belediyesi Göç Uyum Merkezi’ndeki arkadaşlar bize yer seçiminde yardımcı oldu ve o çocuklarla tanıştık. Bir çıktı alabilmek için; tüm kurumlar olarak çocuklarla aktiviteler yaparak, çocukların yaşadıkları yerin rotalarını çıkardık. Bu rotaların üstünde, onların kendi haklarına erişememeleri üzerine simgesel bir şeyler bırakmayı düşündük. Çocukların köy içindeki rotasını çizmeye çalıştık” ifadelerini kullandı.