1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. TÜBİSAD Plus’ta Türkiye’nin Teknoloji Alanındaki Yetenek Açığı Masaya Yatırıldı

TÜBİSAD Plus’ta Türkiye’nin Teknoloji Alanındaki Yetenek Açığı Masaya Yatırıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) teknoloji dünyasına yön veren YouTube serisi TÜBİSAD Plus, 42’nci bölümüyle izleyiciyle buluştu. Bu bölümde, Türkiye’nin bilişim sektörü için kritik öneme sahip yetenek açığı araştırması detaylandırıldı. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yetenek OKR Grubu Lideri Işıl Kılınç Gürtuna ile ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü ve OKR Grubu üyesi Feyza Narlı, teknoloji sektöründe yetkin iş gücü gereksinimlerini ele aldı.

Teknoloji Sektörünün En Fazla İhtiyaç Duyduğu Alan: Yazılım Geliştirme

TÜBİSAD’ın araştırması; Türkiye’nin bilişim sektöründe en çok ihtiyaç duyduğu yetkinliklerin yazılım geliştirme, altyapı, güvenlik, veri analitiği ve yapay zeka alanlarında yoğunlaştığını ortaya koydu. Yazılım geliştirme alanındaki yetenek açığının, teknoloji alanında liderliğe adım atmak isteyen Türkiye için en kritik eksiklik olduğu görüldü. Anket, yaklaşık 12 farklı sektördeki işverenlerin ihtiyaçlarını dört ana ve 30 alt kategoriye bölerek kapsamlı bir haritalama sundu.

Z Kuşağının Rolü, Değişen İş Dinamikleri ve Yetenek Açığı

Son yıllarda iş dünyasının hızla değiştiğine dikkat çeken uzmanlar, bu değişime ayak uydurmak için şirketlerin insan kaynakları politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtiyor. İş dünyasına yeni katılan Z kuşağının beklenti ve yetişme koşullarının, daha önceki nesillere göre farklılaştığına vurgu yapılırken, firmaların sürdürülebilir bir büyüme için genç yetenekleri çekmeye yönelik stratejilere odaklanması gerektiği ifade ediliyor. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Işıl Kılınç Gürtuna, “Yetenek konusu teknoloji sektörü için önemli gördüğümüz alanlardan biri. Günümüzde yeteneği bulmak, tutmak, geliştirmek, dönüştürmek, değişen nesilleri sürekli heyecanlı tutmak çok önemli. Bu alanda bir çalışma yapmak üzere geniş katılımlı bir OKR grubu kurduk. Türkiye’de yetenek açığının hangi alanlarda olduğunu belirlemek amacıyla oluşturulan bu çalışma grubunda öncelikle Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektöründeki yetkinliklerin ve yetenek açığının haritasını çıkarmak üzere tüm üyelerimizin katkılarıyla bir anket çalışması gerçekleştirdik” dedi.

Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm Alanlarında Yeni Yeteneklere İhtiyaç Artıyor

Araştırmanın sonuçlarına göre, özellikle yazılım geliştirme alanındaki istihdam talebi dikkat çekiyor. Anket sonuçlarını değerlendiren ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Sonuçlara göre en fazla yetkinlik ihtiyacının yazılım geliştirme alanında. Yazılım geliştirmenin bitmek bilmeyen bir ivmesi var ve bu alandaki talebin yüzde 55’i de büyük ekipleri yöneten şirketlerden geliyor. Diğer bir alan yapay zeka, makine öğrenmesi, IoT, blockchain, büyük veri, iş zekası dediğimiz alanlar. Yine burada da kadroların hızla büyüyeceği sonucunu anketimizden çıkarmış durumdayız. Sistem Yönetimi, Ağ Yönetimi, Veritabanı, DevOps, Bulut Bilişim, alanlarında bir parça doygunluk var. Talep göreceliği olarak daha az. Bilgi güvenliği, dijital dönüşüm, yapay zeka ile birlikte risk analizi, uyum, siber güvenlik analitiği gibi uzmanlık gerektiren kadrolara ihtiyaç fazla” dedi.

Yetenek Açığını Kapatmak İçin Çok Yönlü Strateji Gerekiyor

TÜBİSAD Yetenek OKR Grubu, Türkiye’deki teknoloji yetenek açığının kapanmasına yönelik çözüm yollarını oluşturmak için kapsamlı bir katılımla faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda IBM Türkiye Genel Müdürü Işıl Kılınç Gürtuna liderliğinde Fineksus CEO’su Ahmet Vefik Dinçer, BTS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yurdakul, Zenith HR Kurucusu Hande Kizir ve çeşitli uzmanlar Yetenek OKR Grubu’nda bir araya gelerek stratejiler geliştirdi.

Araştırmaya göre, Türkiye’de yetenek açığının %76 seviyesinde olduğu, yani her dört işverenden üçünün ihtiyaç duyduğu yeteneğe ulaşamadığı belirtildi.

TÜBİSAD Plus’ta Türkiye’nin Teknoloji Alanındaki Yetenek Açığı Masaya Yatırıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir